Julkaistu: 03.04.2017

Konevuokraus on yksi tapa tyydyttää ajoittaista konetarvetta. Meillä perinteinen omistaminen on ollut aina arvossaan, mutta tänä päivänä työkoneen vuokraaminen lyhytaikaiseen käyttöön alkaa olla jo yleistä. Suurien vuokrausyritysten lisäksi markkinoilla on paljon pieneksi itsensä määritteleviä toimijoita. Yksi tällainen on Oulussa toimiva Koneunion Oy.


Realmachinery on toimittanut kaksi Bobcat-midikaivukonetta oululaiselle konevuokrausta harjoittavalle Koneunion Oy:lle. Tässä isompi koneista, Bobcat E85, ensimmäisellä työmaallaan Oulun keskustaan rakennettavan asuinkerrostalon pohjatöissä.

Rakennusalan talouskasvu näkyy yleensä nopeasti konevuokraamoissa. Oulun seudulla itse kaupungin kasvun lisäksi myös ympäristökunnissa eletään voimakkaan kasvun aikaa. ”Kempeleellä voidaan puhua tällä hetkellä jopa Oulua suuremmasta buumista. Yritykset rakentavat ja laajentavat toimitilojaan kiivaassa tahdissa. Myös asuntorakentaminen on siellä vilkasta. Oulun alueella on suuria hankkeita niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Se pitää meidätkin kiireisenä”, sanoo Koneunionia vetävä Eero Kaski. Yritys aloitti konevuokrauksen vuonna 2012 asiakkaanaan tuolloin alkuun Oulun kaupungin tekniset osastot. Sittemmin toimialue on kasvanut kattamaan koko Suomen, tosin pääpaino on Pyhäjoen etelässä ja Rovaniemien pohjoisessa rajaamalla alueella. Yhtenä pienen toimijan valttina Kaski mainitsee koneiden nopean toimituksen työmaalle. Alle kolmen tonnin painoiset koneet ja laitteet luvataan kohteeseen Oulun seudulla kahdessa tunnissa. Kuljetus tehdään omilla, nostureilla varustetuilla, avolava-autoilla tai pakettiautoilla. Isompien koneiden kuljetus tapahtuu erillisen kuljetusyrittäjän toimesta. ”Olemme tuotteistaneet vuokrakoneen ja sen kuljetuksen työmaalle yhdeksi paketiksi. Näin asiakas pääsee helpommalla, kun konetarvetta yllättäen ilmenee”, valistaa Kaski. Asiakkaita ovat julkisella sektorilla kaupungit ja kunnat sekä yksityisellä puolella rakennusliikkeet ja maarakennusyritykset. Vuokra-aika on lyhimmillään yksi päivä ja pisimmillään yksi vuosi. ”Yleisin koneen vuokrallaoloaika lienee kuukauden luokkaa”, tuumaa Kaski.

Koneunionin miehet odottavat innokkaina kiireisiä aikoja
Koneunionin Eero Kaski (oik.) ja Joonas Häyrynen odottavat innolla tulevaa kesää. Rakentaminen on nyt Oulun seudulla vilkasta ja se tietää konevuokraamolle kiireisiä aikoja. Isompien (yli 3 t) koneiden kuljetukset tapahtuvat erillisen kuljetusyrittäjän toimesta. Alle kolme tonnisten koneiden ja laitteiden kuljetukset hoidetaan itse avolava- ja pakettiautoilla. Mottona on tuolloin ”Kone työmaalle kahdessa tunnissa”.

Uusia Bobcatteja
Koneunionin konekanta täydentyi vuoden alussa kahdella midiluokan kaivukoneella. Oulun Realmachinerytoimitti Bobcat E62 ja E85 -kaivukoneet valmiiksi työkuntoon varusteltuina. Molemmissa on Engconin pyörittäjä sekä vasarahydrauliikka. Koneunionilla on jonkun verran käytössä myös muita Realmachineryn edustamia koneita, kuten Ammann-jyriä. Kaski on tyytyväinen Realmachineryn palveluun ja mainitsee myös tämän konemyyjän Pekka Karjalaisen. ”Pekka on välittänyt meille koneiden lisäksi myös paljon vuokrausasiakkaita”, kiittelee Kaski. Lyhyen käytön jälkeen näistä uusista Bobcat-kaivukoneista on tullut jo hyvää palautetta. Niiden sanotaan olevan pieniruokaisia ja käyttö on mukavaa helppojen hallintalaitteiden myötä. Keväämmällä on konearsenaaliin tulossa vielä uusia Bobcatin liukuohjattuja pienkuormaajia.

Kaski laskeskelee Koneunionin vuokrattavien moottorikäyttöisten nimikkeiden lukumäärän olevan noin 250. Maantiivistykseen on tarjolla tärylätkiä painohaarukkaan 50—550 kiloa sekä 3—13 tonnin valssijyriä. Koneunionin pojat käyvät myös joskus itse tekemässä maantiivistystä.
Vuokrattavat kaivukoneet edustavat mini- ja midikokoluokkaa painoin 1—8,5 tonnia. Edellä mainittujen Bobcattien ohella Koneuniolla on vuokralla myös JCB:n koneita. Pienimmissä koneissa on aina kallistuvat liittimet ja yli viiden tonnin painoisissa koneissa on aina joko Engconin tai Steewristinpyörittäjä. Tulevan kesäkauden aikana Koneunion tulee Kasken mukaan panostamaan vielä lisää kaivukoneiden lisälaitteisiin. Hankintalistalla on routapiikkejä, haarukoita, kouria ja iskuvasaroita. Niiden myötä koneiden monikäyttöisyys paranee Kasken mukaan huimasti.
Pyöräkuormaajia on kaksi, kuuden ja seitsemän tonnin Volvot. Lisäksi suositun ryhmän muodostavat Avant-pienkuormaajat. Niitä vuokrataan aika ajoin myös yksityisasiakkaille. Lumitöihin löytyy valikoimasta pyörä- ja pienkuormaajiin liitettäviä työlaitteita, kuten lumilinkoja ja -kauhoja.

Muutakin kuin koneita
Koneunionista saa vuokralle myös monenmoista muuta välinettä rakentamisen avuksi. Tarjolla on telineitä pystytyksineen sekä runsas määrä erilaisia sisätyökoneita ja laitteita kuten imureita, hiomakoneita, pumppuja, valomastoja, lämmittimiä ja generaattoreita.
”Polttomoottorikäyttöiset generaattorit ovat meille tärkeitä. Niitä vuokrataan usein silloin, kun muilla sektoreilla on hiljaista”, sanoo työnjohtaja Joonas Häyrynen. Joonas on saanut ammattikoulussa lentokonemekaanikon koulutuksen ja suoritti varusmiespalveluksensa Lapin lennostossa. Hän hoitaa näin itseoikeutetusti koneiden huollot ja korjaukset. Tosin Koneunionin konekanta pyritään pitämään tuoreena, jolloin takuuaikojen huollot suoritetaan aina merkkiliikkeessä. Pääosin kaivukoneet ovat vuosimalliltaan alkaen 2013 ja uudempia, tärylätkätkin alkaen vuodesta 2015. Näin huoltoja ei tehdä itse joka päivä, mutta kun koneiden kanssa ollaan jatkuvasti tekemisessä, ei lentokonemekaanikon nikseistä ainakaan haittaa ole.

Runsaasti esillä
Oulun seudulla ajellessa ei voi välttyä näkemästä Koneunionin runsasta katumainontaa. Tämän lisäksi yrityksen tavoittaa helposti internetistä. Siellä on tarjolla selkeän laiteluettelon ja hinnaston ohella uudentyyppinen konevuokrauschatti. Kaski lupaa virka-aikana asiakkaalle vastauksen viidentoista minuutin sisällä chattiin syötetystä tiedustelusta. Chatti-toiminto käynnistyy automaattisesti Koneunionin sivuille siirryttäessä. Toiminto pelaa yhtä lailla ainakin Android-pohjaisissa mobiililaitteissa. Muutoinkin Koneunionin nettisivujen ulkoasu on selkeä ja niiden selaus on helppoa myös mobiililaitteilla.

Koneunion työllistää tällä hetkellä viisi henkeä. Valtaosa päivän työrupeamista koostuu vuokrattavien koneiden ja laitteiden kuljetuksesta työkohteeseen ja sieltä pois. Logistiikan helpottamiseksi yrityksellä on parhaillaan käynnissä kalustonhallintajärjestelmän kehitysprojekti. Se tulee perustumaan pilveen tallennettavaan tietoon. Ohjelmisto tehdään nimenomaan konevuokrauskäyttöön. Pilveen talletettu ja aina ajan tasalla oleva tieto on näin helposti kaikkien työtekijöiden saatavilla, liikkuivat he sitten missä päin tahansa. ”Ohjelmisto tulee ainakin näin aluksi vain yrityksen sisäiseen käyttöön, mutta jatkossa se voi poikia jonkinlaisen kuluttajasovelluksen”, tuumaa Joonas Häyrynen. Sinne tallennetaan kaikki tieto olemassa olevista koneista, niiden huoltoväleistä, lisävarusteista, korjauksista, hetkittäisistä sijaintikohteista, tulevista sijaintikohteista jne. Joonas sanoo heidän saavan pian ohjelmiston käyttöön ja uskoo sen helpottavan arkisia logistiikkakuvioita oleellisesti. ”Se taas näkyy parempana palveluna vuokrausasiakkaita kohtaan”, lisää Eero Kaski. Kevätkiireiden ohella Koneunion on mukana Oulussa järjestettävillä Oikioilla konepäivillä huhtikuun loppupuolella. Eero ja Joonas päivystävät tuolloin koneiden kanssa Realmachineryn pihamaalla, Ruskon teollisuusalueella.

 

Teksti ja kuvat: Konepörssi, Esa Suominen

Edustuksiamme