Julkaistu: 16.06.2017

Reallift Oy toimitti turkulaiselle Nostokonepalvelu Oy:lle ensimmäisen Suomeen tuodun uusinta mallia olevan Grove GMK5250L -ajoneuvonosturin. Tämä uusi viisiakselinen nosturi saapui kesäkuun alussa Turkuun, missä Nostokonepalvelun pääpaikka sijaitsee. Koneen luovutuksen yhteydessä pidettiin myös kahden päivän mittainen käyttäjäkoulutus uuden laitteen toimintoihin ja turvallisuusnäkökohtiin.Nyt toimitettu GMK5250L-malli tuli markkinoille vuonna 2015. Se on 250 tonnin nosturi joka on varustettu valmistajan uusimmilla ratkaisuilla. Puomin pituus on 70 metriä, ja siinä on seitsemän jatketta. Ulottumaa voidaan vielä jatkaa jibillä parhaimmillaan lähes 40 metriä. Kuljettajalle ehkä merkittävin uudistus on CCS-käyttöjärjestelmä (Crane ControlSystem). Se korvaa Groven aiemman EKS-järjestelmän. Realliftin ajoneuvonostureiden myynnistä vastaava myyntipäällikkö Vesa Hakkarainen sanoo uuden järjestelmän olevan käyttäjäystävällinen ja toiminnot on helppo oppia. Kuljettajan arkea helpottamaan on CCS:n myötä tullut ohjaamoon selkeitä graafisia värinäyttöjä. Uudessa nosturissa on niin sanottu yksimoottorijärjestelmä eli ”vain” yksi moottori tuottaa voimaa siirtoajoon sekä nosturitoimintoihin. Tämä ainut moottori on Euro 4 -normit täyttävä turboahdettu kuusisylinterinen Mercedes-Benz OM471LA. Tehoa otetaan ulos tässä sovelluksessa 390 kilowattia. Liikkeellelähtöä avustamassa sekä alamäkihidastimena toimii voimansiirrossa VIAB-hidastin, jossa on turbiinityyppinen kytkin. Se mahdollistaa maksimiväännön ulossaannin etenkin mäkilähdöissä ja toimii tehokkaana hidastimena itse jarruja säästäen. VIAB-hidastimessa ei ole kuluvia osia.

Erillinen kuormanhallinta
CCS-järjestelmään kytketty MAXbase-kuormanhallintajärjestelmä mahdollistaa normaalin nostokaavion mukaista suurempien kuormien noston tukijalkojen rajaaman alueen sisällä, kun tukijalat eivät ole kokonaan ulkona. Ominaisuudesta on hyötyä ahtaissa paikoissa toimittaessa. MAXbase tarjoaa joustavuutta työn suorittamiseen ja vähentää kohteessa tarvittavien lisälaitteiden määrää.

Keskikastiin
Uusi Grove GMK5250L -ajoneuvonosturi sijoittuu kooltaan Nostokonepalvelun konearsenaalin keskikastiin 250 tonnin nostokapasiteetillaan. Yritys on yksi Suomen vanhimmista nostopalveluja edelleen tarjoavista toimijoista. Alun kuljetusliikkeestä on vuosien saatossa muodostunut raskaiden nostojen, erikoiskuljetusten ja muiden erikoiskalustoa vaativien siirtojen tekijä. Yritys toimii tällä hetkellä Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla kokonaisvaltaisia nostoprojekteja tarjoten. Kotimaan lisäksi toimintaa on myös muissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Turusta uusi Grove lähti pikaisesti Tampereelle työkeikalle.

Teksti ja kuvat: Konepörssi, Esa Suominen

Edustuksiamme