Julkaistu: 25.11.2021

Juha Ruuskanen, Koneurakointi Stefkon Oy: ”Mecalacin idea pitää sisäistää”

Mecalacin pyöräkuormaajat ovat monikäyttöisyydessään omassa luokassaan. Kuopiolainen Koneurakointi Stefcon Oy luottaa töissään Mecalacin koneisiin ja RealMachineryn palveluihin.

Koneurakointi Stefkon Oy:n työnjohtaja Juha Ruuskanen tunnetaan Savossa rohkeana ideoijana ja uusien toimitapojen kehittäjänä.

- Suomalainen koneurakointi on kaavoihin kangistunutta. Olen itse aina pyrkinyt miettimään vaihtoehtoisia toimintatapoja urakoinnin toteuttamiseksi perinteisten vaihtoehtojen tilalle ja lisäksi. Olimme aikanaan ensimmäinen toimija, joka otti liukuohjatut telakuormaajat lumitöihin. Kuormaajilla riitti töitä ja jopa maahantuojakin ihmetteli työtahtia, kun tunteja koneeseen tuli ensimmäisenä puolena vuotena yli tuhat.

Stefkon on hankkinut RealMachinerylta kaksi Mecalac-pyöräkuormaajaa: vuonna 2018 taloon tuli 5-tonninen linkkuohjattu Mecalac AX850 ja tänä vuonna uusi AS900-kuormaaja. Lisäksi taloon on tulossa vielä kolmaskin Mecalacin 14-tonninen kaivinkone. Miksi Ruuskanen on päätynyt pyöräkuormaajissa kääntyväaisaiseen Mecalaciin?

- Mecalacin idea pitää sisäistää – se on todella monikäyttöinen kone. Perinteiset pyöräkuormaajat ovat sesonkikoneita. Talvella tehdään lumitöitä ja keväällä harjataan katuja, mutta kesällä käyttöaste pienenee. Mietimme, miten saamme käyttöastetta nostettua ja vastaus oli kääntyväaisainen Mecalac. Käyttöideoissa sen kanssa on vain taivas rajana ja löysimme heti koneelle täysin uuden työn jätkänpolkujen täytöstä. 90 astetta molempiin suuntiin kääntyvän etukuormaimen ja siihen liitettävän hiekoittimen avulla saamme tehtyä pengerten täytöt nopeasti yhdellä koneella. Aikaisemmin kyseistä työtä on tehty kuorma-auton takahiekoittimella sekä pyöräkuormaajalla, joka on selkeästi hitaampi, epätarkempi ja kömpelömpi tapa. Mecalacilla käännettään etukuormain 90 astetta sivulle, laitetaan hiekoitin päälle sekä syötöt täysille ja valmista tulee vauhdilla.

Kurtturuusuista eroon kätevästi Mecalacilla

Toinen uusi työtehtävä AS900 Mecalacille on löytynyt kurtturuusujen poistosta. Kurtturuusu on noussut viime aikoina vahvasti puheenaiheeksi, koska pihoja, parkkipaikkoja ja julkisten rakennusten edustoja vuosikymmeniä elävöittänyt kasvi lisättiin valtioneuvoston asetuksella kansallisesti haitallisten vieraslajien joukkoon. Asetuksen seurauksena kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022 ja kasvi tuleekin olla hävitetty siihen mennessä. Vastuu hävitystyöstä on tontin, pihan tai maa-alan omistajilla.

- Olemme tehneet kurtturuusun poistamista paljon ja uskon, että vauhti tulee vielä kiihtymään huimasti ensi keväänä, kun määräaika lähenee. Teetimme Mecalaciin erityistyökalun kurtturuusujen nostoa varten. Tällä työkalulla ruusujen juurakot nostetaan kokonaan ylös. Kääntyvän etukuormainen ja erikoislaitteen avulla se tapahtuu nopeammin, kuin kaivinkoneella tehtäessä. Olemme tehneet jo pelkästään tämän kesän kurtturuusun nostoilla extraa sen erotuksen verran, mitä Mecalac maksoi enemmän, kuin perinteinen pyöräkuormaaja.

Perheyrityksessä selkeät roolit

Stefcon on perustettu jo vuonna 2013 Ruuskasen silloisen vaimon, Silvia Asumo-Asangonon, kanssa. Silvian pojan mukaan nimetyn yrityksen toiminta kattoi alkuun käytettyjen minikoneiden maahantuonnin, mutta vuodesta 2017 lähtien yrityksessä on keskitytty koneurakointiin.

- Urakoimme neljän koneen voimin monipuolisia maanrakennustöitä Kuopion ja Savon alueella. Korkeasti koulutettu ja juristin paperit omaava Silvia toimii yrityksen toimitusjohtajana vastaten taloushallinnosta ja paperipuolesta. Minä puolestaan työnjohtajana vastaan operatiivisesta toiminnasta, sanoo jo vuonna 1983 ensimmäiset urakat isänsä Fiat Alliksella tehnyt Ruuskanen.

Myös tulevaisuus näyttää hyvältä.

- Silvian poika Stefan opiskelee maanrakennusalaa ja on kiinnostunut urakoinnista. Hänessä on hyvä potentiaali jatkamaan yritystä tulevaisuudessa.

Kehuja Kuopion RealMachinerylle

Stefcon on tehnyt konekaupat RealMachineryn Kuopion toimipisteen myyjän Asko Partasen kanssa. Partanen saa Ruuskaselta kehuja.

- Kaupankäynti Askon kanssa on sujunut aina viimeisen päälle. Hän on ilmiömäinen mies rahoitusasioissa, joka tutkii ja selvittää eri vaihtoehdot tarkasti. Hommat menevät ammattitaidolla maaliin ja tästä voisi moni muukin konefirma ottaa mallia.

Myös huoltopuoli toimii mahtavasti Savossa.

- Heidän korjaamonsa on huikea. Korjaamopäällikkö Antti Partanen tietää, mitä on asiakaspalvelu, eikä siellä koskaan mene sormi suuhun. He pitävät meidänkin pyörämme pyörimässä, kiittelee Ruuskanen lopuksi.

Teksti ja kuvat: Taneli Jokela, RealMagazine

Edustuksiamme