Julkaistu: 29.06.2021

Lohjalainen Sainio Infra Oy täydensi keväällä konekantaansa uudella, lyhytperäisellä Doosan DX140LCR -kaivukoneella. Kone varusteltiin työkuntoon RealMachineryn Lempäälän toimipisteessä. Muutoinkin jo varsin runsaasti varusteltu kone sai vielä lisää käyttöä ja turvallisuutta parantavia lisävarusteita. Lempäälästä kone lähti heti pihatöihin pääkaupunkiseudulle.

Sainio Infran yrittäjäveljekset Jaakko ja Mikko Sainio jatkavat jo edesmenneen isoisänsä Sulo Sainion jalanjäljillä maarakennusalalla. Sulo Sainio edusti maarakennuksen kenties sitä kovinta kaartia. Hän aloitti työt käsiporarina vuonna 1955. Myöhemmin mukaan tulivat kaivutyöt. Historiaan mahtuu myös tiehöylähommia jo varhaisessa vaiheessa. Noilta ajoilta on Sainioilla vieläkin tallella hallin nurkalla Caterpillarin tiehöylä vuosimallia 1959. Käyttöönsä Sulo hankki sen vuonna 1969.

Sulon poika Seppo jatkoi sittemmin yritystoimintaa, ja tänä päivänä vetovastuussa ovat siis Sepon pojat Jaakko ja Mikko. Jaakko Sainion mukaan isä Seppo käy vielä päivittäin hallilla ”tarkistamassa tilanteen”, vaikkakaan ei ole enää mukana hektisimmässä arjessa.

Perheen kolmas sukupolvi otti vetovastuun vuonna 2005. Työnjako veljeksillä on selkeä, isoveli Jaakko kiertää päivät työmailla, kun taas Mikko hoitaa asioita toimistossa. Yritys työllistää tänä päivänä reilut 20 henkeä. Jaakon mukaan väki on kaikenikäistä. Onpahan mukana myös yksi isä ja poika.

Paljon Doosaneita

Kaivukoneita talossa on viitisentoista painohaarukkaan 4–32 tonnia, niin pyörä- kun tela-alustaisia. Viimeisen vuoden aikana on kauppaa väännetty RealMachineryn konemyyjän Markku Takalan kanssa hyvinkin tiiviisti. Nimittäin nyt luovutettu kone on jo neljäs vuoden aikana Markun kanssa kätelty Doosan-kone. Tätä DX140LCR:ää (14,4 t/86 kW) ennen Sainioille on toimitettu kaksi pyöräalustaista konetta DX165W (17,3 t/102 kW) ja DX170W (17,8 t/113 kW) sekä tela-alustainen DX300LC (30 t/199 kW).

Muutoinkin Doosan on valtamerkki Sainio Infran konekannassa. Kaikissa kaivukoneissa on 3D-koneohjausjärjestelmä ja kallistuva kauhanpyörittäjä. Ja tietenkin sellaiset ruuvattiin tähän uusimpaan tulokkaaseenkin. Pyörittäjäksi valikoitui Engcon ja koneohjausjärjestelmäksi Novatron. Muuta lisävarustelua edustavat polttoainetoiminen lisälämmitin, tummennetut lasit, led-työvalot, led-majakkapaneeli katolla, huomiovilkkusarja, myös vastapainon päälle asennettiin välähdysvalot, sekä keskusvoitelujärjestelmä

Vakiovarusteena koneessa on ilmastointilaite, lämmitettävä ilmajousitettu istuin, 2-suuntainen proportionaalinen vasarahydrauliikka, letkunrikkoventtiilit, tankkauspumppu sekä taka- ja sivukamerat. Moottorina on nelisylinterinen Perkins 1204F -diesel.

Sainio Infran ensimmäinen Doosan, pyöräalustainen DX140W (15,6 t/102 kW), kuuluu edelleenkin talon kalustoon. Käyttötunteja sen mittarissa on jo yli 18 000, mutta kone toimii Jaakon mukaan moitteettomasti.

Maarakennusta ja talvikunnossapitoa

Sainio Infran toimenkuvaan kuuluvat maarakennus- ja talvikunnossapitotyöt. Maarakennustyöt sijoittuvat Uudenmaan alueelle, pääosin kehä kolmosen sisäpuolelle. Yritys toimii alihankkijana tehden paljon tuntitöitä. Asiakkaat ovat suuria maarakennus- ja talonrakennusyrityksiä. Kaivukoneet ovat mukana talon-, kauppakeskusten ja koulujen pohjien teossa. Myös Raide-Jokerin rakentamisessa Sainio Infran Doosanit ovat olleet pitkään mukana. Maarakennustöiden ohella yritys tekee katujen ja pihojen lumitöitä sekä keväisin katujen harjausta.

Teksti ja kuvat: Esa Suominen, Konepörssi

Edustuksiamme