Kirkkonummella Renta Kaluston hankkima Potain on päässyt mukaan erityiseen projektiin, jossa rakentuu 185 metriä korkea Prysmian Groupin kaapelinvalmistustorni.

Julkaistu: 18.03.2024

Maailman suurin kaapelivalmistaja Prysmian Group laajentaa Kirkkonummen Pikkalan tehdasta ja rakentaa alueelle uuden kaapelinvalmistustornin. Korkeudeksi tornille tulee 185 metriä ja halkaisija on 25 metriä. Tornia tarvitaan suurjännitteisten kaapelien pystysuorassa vulkanoinnissa.

Tornin rakentamisesta vastaa YIT Infra ja nostamiseen tarvittavat koneet tulevat Renta Kalustolta (ent. YIT Kalusto). Renta Kaluston kautta työmaalle ilmestyi Suomen korkein torninosturi, huiputon Potain MDT389, jonka korkeus on noin 207 metriä perustustasosta.

-Tässä projektissa kaikki on edennyt vauhdikkaasti. Jo vuosia on tehty suunnitelmia erilaisista korkean rakentamisen projekteista, joten keskustelut RealLiftin ja Potainin kanssa etenivät nopeasti. Kohteen nosturin suunnittelu aloitettiin loppuvuodesta 2022, konetilauksen teimme huhtikuussa 2023 ja kesäkuussa saimme torninosturin. Alle vuodessa keskustelujen alusta työmaa oli harjakorkeudessa, kertoo Renta Kaluston Fleet Manager Jan Wallenius.

Tiivis yhteistyö Potainin kanssa

Torninostureista, nostokalustosta sekä hisseistä koko Suomen alueella vastaava Wallenius piti Prysmianin kaapelinvalmistustornin rakentamisprojektissa tärkeänä alusta asti yhteistyötä torninosturivalmistajan kanssa.

-Näin ainutlaatuisessa kohteessa kannattaa tehdä kaikki suunnitelmat valmistajan kanssa ja koko ajan olla yhteistyössä. Suomessa ei kenelläkään ole kokemusta yli 150 metristä, jossa sää ja muut olosuhteet muuttuvat radikaalisti.

Koska projektissa oli myös aikapainetta läsnä, tuttujen Potainin asiantuntijoiden osaamisesta oli hyötyä.

-RealLiftin Pasi (Päkkilä) on entuudestaan tuttu ja tunnemme myös Ranskan ja Hollannin Potain-väkeä. Potainilla on jämptiä porukkaa. Saimme todella hyvät suunnitelmat, ja kaikki tarvittava tavara saapui ajoissa. Lisäksi ensimmäiseen tuentaan tuli yksi mies mukaan Ranskasta. Nosturi on tuettu ja kiinnitetty rakennukseen neljä kertaa 45–150 metrin välille.

Ison kiitoksen Wallenius haluaa antaa myös muille projektin onnistumisen mahdollistaneille.

-Iso kiitos ja kunnia Renta Kaluston asentajille, aliuratkoitsijoille ja työnjohtajalle. Asentajat venyivät äärimmäisyyksiin, sillä jo pelkkä ylös ja alas meneminen nosturiin on kova suoritus, noin 700 askelmaa.

Tehokkaita koneita nopeaan rakentamiseen

YIT rakentaa pääkaupunkiseudulta pohjoisimpaan Lappiin, ja kalustolta odotetaan tehokkuutta ja toimintavarmuutta.

-Luotettavuus, luotettavuus, luotettavuus, se on tärkeintä.

Walleniuksen mukaan Potain on lunastanut odotukset hyvin. Kaluston vajaasta 40 torninosturista uusimmat kahdeksan ovat Potainin mallia MDT389 L16.

-Nämä ovat luotettavia laitteita, kun muistetaan ennaltaehkäisevät huoltotoimenpiteet.

Potain on tunnettu myös helppokäyttöisyydestään.

-Kuljettajat tykkäävät ja käytettävyys yleisesti on hyvä. Hinta-laatusuhde on kohdillaan.

Tyytyväisiä Potainin kehityskaareen

Wallenius on toisen polven nosturimies, ja toiminut torninosturien parissa 1980-luvun alusta asti. Renta Kalustolla on vierähtänyt seitsemän vuotta.

-Yhteistyö RealLiftin kanssa alkoi 2019, kun ensimmäinen uusista Potaneista tuli meille. Siitä lähtien on oltu tiiviisti yhteydessä. Pasin (Päkkilä) saa hyvin kiinni ja hän selvittää asioita nopeasti. On tullut myös hyvää tukiorganisaatiota varaosa- ja huoltopuolelle RealLiftissä.

Potain on ollut iso ja tunnettu merkki Suomessa pitkään, joten kokemuksia nostureista on kertynyt runsaasti. Walleniuksen mukaan Potainin kanssa työskentelevät kuljettajat ja asentajat kokevat merkin kehittyneen todella paljon viimeisen 10 vuoden aikana.

-On selvästi mietitty asennusta ja logistiikkaa enemmän. Komponentit eivät ole järkyttävän raskaita, vaan mahdollistavat tehokkuuden. Kyllä näiden pystyyn laittaminen alkaa olla ihmisten työtä, Wallenius naurahtaa loppuun.

Teksti ja kuvat: RealMagazine

Edustuksiamme